onsdag 11. juni 2014

Snublesteiner blir plassert i Skien

Den tyske kunstneren Gunther Demning utarbeidet i 1993 kunstprosjektet STOLPERSTEINER, på norsk kaldt snublesteiner, og de første ble satt ned i 1994 i Tyskland. Snublesteiner er minnesmerker over jødiske personer som døde under Holocaust, og utført i messingplater på 10x10cm, med inngravert navn og årstall som settes ned i fortauet.
Det er Jødisk museum i Oslo som administrerer dette prosjektet i Norge, og det er flere byer som allerede har sine minnesmerker, og flere  som denne gangen får sine snublesteiner satt ned.
Snublesteinene er ny form for krigsminnesmerker, og er en diskre og viktig fortelling til minne om personer som bodde og drev virksomhet her.
I Skien er det brødrene David og Louis Becker som blir minnet utenfor Centrumgården, hvor forretningen D.Becker holdt til.
Dermed blir Skien del av et internasjonalt prosjekt til minne om dem som ikke kom tilbake etter siste verdenskrig.
Det er kunstneren selv som kommer til Skien fredag 13.06 kl 12.30 for å sette ned snublesteinene. Vi håper at folk vil komme til Centrumgården og være med på denne markeringa.
I denne omgang skal flere norske byer får sine minnesmerker, så det blir travle dager for kunstneren, som på stedet selv bestemmer hvor snublesteinene skal settes ned, og gjør det fysiske arbeidet med det.
Fortidsminneforeningen i Telemark har sammen med privatpersoner tatt initiativ til dette prosjektet,som er et spleiselag, og vi vil oppfordre andre avdelinger til å gjøre det samme i sitt distrikt.

Mer info på hjemmesiden til Jødisk museum og wikipedia 

Her ser man også oversikt over hvor mange snublesteiner som er satt ned i Norge og andre land.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar