fredag 2. november 2012

Uttalelse til varsel om igangsatt reguleringsarbeid for området omkring Østre Porsgrunn kirke og kirkegårder


Fortidsminneforeningen Telemark avdeling har mottatt varsel om igangsetting av reguleringsplan for Østre Porsgrunn kirke med kirkegård mm.
Avdelingen har over tid vært opptatt av bevaring av kulturminnene innenfor området på Kirkehaugen, og har blant annet sendt brev til Riksantikvaren om dette.

Området er idag , som nevnt i varselbrevet fra ARKEN arkitektkontor,  omfattet av forskjellige reguleringsplaner fra heholdsvis 1986 , 2008 og den  gjeldene  kommuneplanens arealdel. Omfanget av arealet for disse planene er av betydning  for  den videre utviklingen av det bevaringsverdige området  på Kirkehaugen.
 Vi vil på bakgrunn av dette be om at det varslede areal utvides slik at områdets kulturhistoriske verdi blir ivaretatt for fremtiden. Det vil da bli en helhetlig vurdering av det historiske området som ble etablert i tiden før Porsgrunn fikk sin bystatus i 1807.

Regulering til hensynsoner bør vurderes når området blir endret i sitt omfang av areal, men vi ser allerede innenfor det varslede område at den historiske delen av kirkegården vest for den nedbrente kirken må reguleres til hensynsone slik at gravminnene og deres historiske personer får «hvile i fred» og være minner også i fremtiden.
Tiden går mot grunnlovsjubileet i 2014, og det er naturlig at det da settes søkelys på Porsgrunns to Eidsvollsmenn som ligger begravet akkurat her på Østre Porsgrunn kirkegård.
Gravkapellet er også av betydning å bevare for ettertiden, sammen med trehusbebyggelsen forøvrig. En bevaringsplan for området er viktige også for eierne av bygningene . Mulighetene til å søke offentlige midler og andre tilskudd har da en forankring i den kulturminnefaglige vurderingen av bygget og strukturen de er del av.
De to gjeldene reguleringsplaner bør inngå som del av den nye planen som nå er varslet igangsatt, og innpasses i planen. Siden Porsgrunn kommune ikke har noen helhetlig kulturminnevernplan er arbeidet med å regulere området på Kirkehaugen  særdeles viktig og bør innlemmes i NB!registeret til Riksantikvaren ( nasjonale kulturminner i by)
Vi viser også til deler av brevet, som avdelingen sendte  Riksantikvaren den 18.mai 2012, som omhandler den kulturhistoriske delen av området :

«Kulturmiljøet på Kirkehaugen kan føres tilbake til middelalderen da Jønholt gård  var en middelaldergård. Det var Jønholt som ga grunnen til å bygge Østre Porsgrunn kirke i 1759. Idag har vi Øvre Jønholt gård fra 1800-tallet og Nedre Jønholt gård fra 1700-tallet.
Øvre og Nedre Kirkehaugen er kanskje det største og mest intakte trehusmiljøet i Porsgrunn. Det er et sjølgrodd miljø og består for det meste av mindre trehus fra 1700- og 1800-tallet. Det var vanlige folk som bygde her oppe på haugen på karrige tomter. For å kunne anlegge hager og dyrke til husholdningen ble ballastjord fra seilskutene frakta opp og fyllt i de små hagene. Ennå kan vi se disse småhagene med ballastflora . Svært mange av husene er godt ivaretatt og bebyggelsen er tett med krokete veier omkring kirken og kirkegårdene. Det er et  levende og  livskraftige boligmiljø som ligger  sentrumsnært og i historiske omgivelser.
Bygging av Østre Porsgrunn kirke i 1759 ga Porsgrunn sin berømte og historiske bysiluett, med rokokkotårnet som tronet opp og kunne fastholde at Porsgrunn var en historisk by, ikke minst som minne fra  storhetstiden på midten av 1700-tallet. Dette var før byen fikk sine byprivilegier i 1807.
På nedsiden av Kirkehaugen  ligger en stor toetasjes trebygning. Dette er Porsgrunns første skole fra 1811. Denne bygningen sammen med kirken og bebyggelsen rundt har blitt malt av flere kunstnere gjennom tidene, slik at dette er godt dokumentert.
Kirkegården nærmest den nedbrente kirken har en rekke gravminner og graver av nasjonal historisk betydning. Nærmest sakrestiet er et av Norges særmerkte gravminner i støpejern fra Klassisismen, reist over Nicolai Benjamin Aalls grav. Gjerdet er nå fjernet , men er reddet og kan settes opp igjen. Gravminnet er avbildet i Norsk Jernskulptur av Arne Nygård Nilssen.
Nær kirken ligger Eidsvollmennene fra Porsgrunn: Jørgen Aall og Admiral Jens Schou Fabritius. Det var sistnevnte som foreslo broderkjeden og « Enige og troe  til Dovre Falder».
Videre er gravene til Niels Aall d.e, sogneprest Monrad  og frue (prest her da kirken var ny), Cancelliraad Carl Deichman ( Deichmanske bibliotek), familen Møllers gravsteder (bl.a pionerer i norsk sjøassuranse og grunnlaget for Norsk Veritas), jernverkseier Ulrich Schnell, som var en av de store bidargsyterne til byggingen av kirken i 1760 og mange fler. Kistene  som sto i gravkjelleren ble tatt ut og begravd i 1903. De mest prominente ble lagt ned  inntil kirken, de øvrige på kirkegården på den andre siden av vegen.
Mot vest er også en rekke graver med verneverdige gravminner i støpejern og sten. Spesielt skal nevnes to enorme plater over Seigneur Søfren Nielsen, Kjøbmand i Porsgrund. « Det første Liig som nedsadtes paa denne kirkegaard» i 1760. Hans hustru Constance Bergh har tilsvarende plate fra hun døde i 1780. Disse platene er unike og avbildet i Norsk Jernskulptur.
Disse historiske kirkegårdene er viktige kulturminner og må tas vare på for ettertiden. Dette er  viktige personer å minnes da de var med å skape både nasjonens og Porsgrunns historie.
Fram mot 2014 bør gravminnene restaureres og tilbakeføres til sitt opprinnelige uttrykk med støpejernsgjerder der dette var del av helheten.
Kapellet ligger der det opprinnelig sto et klokketårn. Gravkapellet er tegnet av den kjente porsgrunnsarkitekten Haldor Børve  og oppført i 1921.
Gravkapellet er utformet som en miniatyr av  kirken som brant ned i april 2011. Kapellet er korsformet, har samme vinduer  som kirken hadde med rokokkoinnramming og kopier av Truls Simonsens Stolmakers skjell over kirkevinduene. Innvendig er det også laget takhvelving og det er tydelig at kirken var forbilde for bygningen. Selv om den gamle kirken og kapellet er bygget på ulike tider taler de sitt tydelige språk og er utarbeidet med respekt for denne historien.Dette kapellet som er bygd  ca 160 år etter at kirken var ferdig og var tilpasset  kirkens arkitektur på en enestående måte.»

Fortidsminneforeningen Telemark avdeling sender i denne omgang disse innspill til oppstart av reguleringsarbeidet, og ber om at varselet sendes ut på nytt med endret områdebegrensing som innlemmer det viktige kulturhistoriske området for et større område på Kirkehaugen enn varselet av 26.09.2012 henviser til.


Med vennlig hilsen for
FORTIDSMINNEFORENINGEN
Telemark avdeling

Else M Skau- sign
Styreleder


Kopi:
Riksantikvaren postmottak@ra.no
Geirr Olav Gram,RA gog@ra.no
Kulturminneforvaltningen post@t-fk.no
Varden
Telemarksavisa
PD

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar